מנחם הירשמן | המקרא ומדרשו: בין חז"ל לאבות־הכנסייה

 


מנחם הירשמן | המקרא ומדרשו: בין חז"ל לאבות־הכנסייה

הקיבוץ המאוחד; תל אביב 1992

 

הפולמוס היהודי־נוצרי הוא עתיק יומין וראשיתו כראשיתה של הנצרות. בעוד אנחנו זוכרים היטב את הסיפורים על הוויכוחים שהתקיימו בימי הביניים, בדורות האחרונים המחקר חושף יותר ויותר את הפולמוסים הנסתרים שבין השורות, לא רק בימי הביניים אלא גם בעת העתיקה. כיום יודעים שספרות חז"ל עוסקת לא מעט בפולמוס עם הנצרות, אך בעיקר באופן סמוי, כלומר לא בעימות ישיר עם ה"מין" או הפילוסוף, אלא בדרשה (שנראית) תמימה, שלמעשה נועדה להתווכח עם רעיונות שנשמעו במרחב הנוצרי או בספרותו. אנחנו לומדים את ספרות חז"ל באופן "סגור", בלי לשים לב להקשר ההיסטורי, ותפקיד החוקר לחשוף את הרקע התרבותי שבו הם פועלים ועמו הם מתכתבים.  

דוגמה קטנה, ובקיצור. בעבר עסקתי ביחידה מדרשית בב"ר שעוסקת במקום המילה. לצד העיסוק הפילולוגי המעניין שביחידה זו, הוספתי להראות גם את ההיבט הפולמוסי שבריבוי האפשרויות ללימוד על מקום המילה, כפולמוס נגד הנצרות שממירה את המילה הפיזית במילת הלב. כמו כן, בעוד הנוצרים רואים במילה סירוס, המדרש טוען בתוקף כי האדם נקרא תמים דווקא לאחר העברת ה"מום" – הערלה (מתוך כך יש שם גם פולמוס נגד זיהויו של מלכי צדק). 

יותר מדיי כתבתי במטרה להציג את ספרו הקטן של הירשמן. המחבר מראה במספר דוגמאות מדוע חשוב להכיר את הפרשנות של הכנסייה למקרא, ככלי עזר להבנת מדרשי חז"ל. הוא מדגיש כי לא מדובר בחלק ניכר מן המדרשים כפי שהיו מי שטענו, אך ישנם די מקומות פולמוסיים כאלו כדי לחייב את החוקר להכיר את ההקשר מתוך ספרות הכנסייה. אין בידינו וודאות כי חז"ל ראו את הדיאלוג עם טריפון היהודי של יוסטינוס מרטיר כאשר הם דרשו דרשות שיש בהן משום פולמוס או תגובות לטענותיו, וכך גם לגבי פרשנותו של הירונימוס למקרא, אבל הם בוודאי ידעו על קיומם של טיעונים כאלו במרחב הנוכרי ומתוך הבנה זו הגיבו בדרשות משלהם. 

הספר לא חדש, ומספר שנים לאחר הדפסתו, השיג דוד רוקח על כמה מהנחותיו של הירשמן (בספרו יוסטינוס מארטיר והיהודים, וקצת במהדורתו המדעית לדיאלוג עם טריפון היהודי), ועדיין אני מתרשם שהחומר בעיקרו נותר עדכני ותועלתי. אישית נהניתי מאוד לקרוא לראשונה באופן מסודר חיבור שעוסק כולו בנושא זה. גם אם הנושא קצת כבד למי שלא מכיר אותו, בסוף מדובר בספר קצר (128 עמ') וככל שתסבלו מהקריאה, הקץ לסבל יגאל אתכם מהר יחסית.

תגובות