אבישי בן חיים | מרן הרב עובדיה יוסף: מנהיג בין הלכה לקבלה, בין פוליטיקה למיסטיקה
אבישי בן חיים | מרן הרב עובדיה יוסף: מנהיג בין הלכה לקבלה, בין פוליטיקה למיסטיקה
כרמל; ירושלים תשע"ח
כשראיתי בספריית רחוב את ספרו של בן חיים, היססתי הרבה אם לטרוח לקחתו. במאמץ להימנע כאן מפוליטיקה אומר רק באופן כללי שאני לא חסיד גדול של התבטאויותיו בתקשורת, אם כי אני מודה שאני מושפע מהאווירה הציבורית הלועגת לתזה שלו. הרהרתי לעצמי כמה מדעי ומדויק יכול כבר לצאת ספר של עיתונאי זה. אבל לקחתי. השבת סיימתי. במילת סיכום אחת אוכל לומר שהופתעתי. לטובה. הספר הוא עיבוד של עבודת ד"ר שהוא הגיש בהנחיית פרופ' בני בראון, שזה אומר שהדרישות היו חדות ולא קלות. הספר מצד אחד מקצועי, מבוסס על אינספור מקורות, ומצד שני, בהיותו עיתונאי נמצא הספר מונגש לציבור הרחב, שוטף ונעים לקריאה.
את אפיון דמותו של הרב עובדיה בחר אב"ח לעשות דרך שאלת המתח שבין הלכה לקבלה. אב"ח מוצא את המתח הזה נוכח מאוד בחייו של רע"י. עוד לפני המסקנות, הספר תורם תרומה חשובה להארת עולם המיסטיקה והתפתחותו בציבור הישראלי בעשרות השנים האחרונות, הרבה מעבר למקומו אצל רע"י. אב"ח מביא אמרה יפה: "כזה הוא מסע חייו של חרדי אמיתי: נולד מברכות, חי מסגולות, מת מקפידות". אם בעבר הייתי מחליף את ה"חרדי" ב"מזרחי", הרי שבשנים האחרונות האלמנט המיסטי חודר לכל שכבות הציבור החרדי. בעוד אנחנו מכירים את מערכות הבחירות בצל ר' חיים קניבסקי המבטיח ישועות למי שיצביע למפלגה הקדושה, הרי שאב"ח מצטט מהרב אלישיב, איש ההלכה הליטאי הציניקן, שלא הסכים לחתום על מכתב שמבטיח ישועות.
בהקשר של רע"י, הרי שהוא היה רחוק מעולמם של מקובלים ומיסטיקונים, ועם זאת התייחס לקבלה בחרדת קודש. לשם כך משתמש אב"ח במונח של בראון בספרו על החזון איש – 'הגבהה אל מחוץ לתחום', טכניקה שנועדה להתמודד עם ערך דתי שנתקדש עד שלא ניתן לשלול אותו אך רוצים לנטרלו (בראון משווה זאת ל'בעיטה כלפי מעלה' בתחום הניהול). אני חושב שבמרחב הפסיקה החרדי מכירים זאת היטב: אבוי לך אם תפקפק בקדושת הזוהר או בגילוי אליהו של האר"י, אבל אם תתחיל לצטט מהם יותר מדי, המיתוג שלך יהיה טעון רחמי שמיים. רע"י נמצא די מתאים למודל הזה, בהתאמות מסוימות (אגב, את יחסו של רע"י לקבלה סיכם באופן דומה בני לאו בקצרה בספרו על רע"י, לעומת אריאל פיקאר שבספרו לא הקדיש מספיק מקום לשאלה זו).
בסיכום הספר מציג אב"ח עשר סתירות העולות מהדיון במשנתו של רע"י, בחלקן הנכבד נוגעות למיסטיקה, כגון: מאבק במקובלים ובקבלה וערעור מעמד־העל של האר"י, אל מול גילויי הערכה לקבלה; הסתייגות משימוש בפרקטיקות מיסטיות, אל מול שימוש בהן לצרכים חברתיים ופוליטיים (כמו בבחירות). לצד אלה ישנן סתירות קוטביות גם ביחס שלו לפסיקות הבית יוסף, במגמות שמרנות, במרכזיות לימוד התורה ועוד. בגדול, המסקנה הגדולה של הספר היא שהאג'נדה של רע"י אינה רק דתית־הלכתית אלא גם עדתית־חברתית, ולכן מעבר למטרות כמו החזרת עטרת הבית יוסף למקומה, המטרה הגדולה שלו היא הנחלת מנהיגותו ופסיקתו שלו עצמו, כאשר לשם כך הוא עשה שימוש במגוון כלים, גם כאלו שבעיקרם מנוגדים לעמדתו הכללית.
אומר זאת כך: לצדי כל עמדה יש שני קצוות שביניהם היא מצויה. אפשר לדבר על סתירה כאשר רואים עמדת אמצע, אבל אפשר פשוט לקרוא לזה מורכבות או איזון. לא צריך להיות למדן גדול כדי לפתור את מרבית הסתירות שעלו בספר, אך יש תחושה שאב"ח מנסה להיות למדן מסוג אחר, כזה שמבקש לפתור הרבה קושיות בתירוץ אחד, ולשם כך הוא מעדיף לראות ברע"י מי שמנסה להשליט את סמכותו האישית ולשם כך גם יסתור את עצמו. כמובן שהוא מציג הרבה מורכבויות לאורך הספר, אך נדמה שזו מסקנת־העל של הספר. כאשר הוא מרכך זאת בכך שזה היה לפעמים לא מודע, הוא צועד עם המינוח הידוע של בראון 'תאולוגיה שלא מדעת', אבל הוא עוד יחזור להשתמש בזה גם בספרו האחרון על ההגמוניה שלא מודעת להגמוניותה (אוף, לא רציתי להזכיר שוב את התזה הזאת).
שזה מעניין. כי בעיניי זה קצת מוריד מערכו של רע"י, ואילו אב"ח הוא חסיד נלהב של רע"י וגם איש מסורת מזרחי (לא תמצאו בשום הקדמה לספר אקדמי הערת שוליים שמזהירה כי "מדובר בחיבור אקדמי ומיותר להדגיש כי אין להסיק ממנו מסקנות הלכתיות חלילה. לשם כך נועד מפעלו הספרותי העצום של הרב עובדיה ושל בניו ותלמידיו"). כנראה אני עדיין מודד גדלות באופן שונה מכפי שמודד אותה אב"ח.
למרות הכול מדובר בספר איכותי ומומלץ. המסה הגדולה שלו היא איסוף הנתונים המרתק, גם מתוך ספרים אבל הרבה יותר מכך מהשטח, מתוך אינספור שיעורים מתועדים ותמלילים מארכיונו הפרטי של אב"ח, מתוך ראיונות מגוונים ועוד. הכול ממוין לפי נושאים והוא פורס באופן מרהיב את משנתו של רע"י, וכאמור נושאים רחבים יותר. כדי לא ליפול לקלישאות של "רוצו לקנות", אסתפק ב"לכו לשאול", ואולי יתמזל גם מזלכם עם ספריות רחוב…
תגובות
הוסף רשומת תגובה