אברהם גרינבוים | פרקים בהיסטוריוגרפיה של יהדות רוסיה
אברהם גרינבוים | פרקים בהיסטוריוגרפיה של יהדות רוסיה
שזר: סדרת קונטרסים – מקורות ומחקרים, מס' 96; ירושלים תשס"ז
זה אמנם ספר נישתי, למרות שבוודאי יש שימצאו עניין, אבל מיד אספר על מיזם מעניין שקשור בעקיפין. ספרו הדקיק של גרינבוים (105 עמ') סוקר את תולדות כתיבת ההיסטוריה של יהדות רוסיה מתוך תודעה היסטורית־יהודית־רוסית מובחנת, תחילה בידי היסטוריונים רוסיים, הגדול שבהם שמעון דובנוב, ובהמשך בידי היסטוריונים מבחוץ, דוגמת סלו (שלום) ברון. המחבר סוקר את המפעלים הספרותיים של כל ההיסטוריונים, והוא כמובן מבחין בין המגמות השונות של הכותבים.
לשמעון דובנוב, מוקדש פרק מרתק, כנראה המעניין ביותר בקובץ. יצוין כי גרינבוים הוא גם אחד מעורכיו של ספר המאמרים שיצא מאוחר יותר, ספרא וסייפא – שמעון דובנוב: היסטוריון ואיש ציבור, שכבר הזכרתי כאן בעבר (בספר זה פרסם גרינבוים מאמר המתמקד בפעילות פוליטית ספציפית של דובנוב). שמעון דובנוב יכול להימנות בשורה הראשונה של ההיסטוריונים שלנו, לפחות מבחינת ההיקף העצום של עבודתו, וברמה האישית אציין שספרו 'דברי ימי עם עולם' (במהדורה שבכרך אחד) המצוי ברשותי משמש עבורי, בהיעדר ויקיפדיה, אנציקלופדיה של שבת.
בפרק על ההיסטוריוגרפיה הלוקאלית (המקומית), מזכיר גרינבוים מחבר בולט ומעניין במיוחד. משה מרקוביץ (1855–1935), תושב העיירה רוסייני, 'רסיין' בפי היהודים, היה סנדלר במקצועו, אך הוא ראה את משימת חייו בכתיבת ביוגרפיות של רבנים ששמם נפקד מהספרות הביוגרפית הרגילה. הוא הוציא לאור שלושה ספרונים על רבני העיירות רסיין, קיידן ונובוגרודוק, אך מפעלו הפנומנלי הוא כנראה החיבור שלו שנכתב במתכונת של 'שם הגדולים' של החיד"א, לו הוא קרא 'שם הגדולים השלישי'. למרות שהחיבור אינו מדעי ומדויק בהכרח, הוא מהווה אוצר בלום של ידע חשוב. הפלא הגדול הוא שיש טוענים שהוא לא ידע קרוא וכתוב, ואת הספר הוא הכתיב לבחורים מבתי המדרש של רסיין תמורת תשלום! החלק שנדפס (וילנה תר"ע) מכיל רק קצת מאות א' ממערכת גדולים ומערכת סופרים, ואילו שאר החיבור נותר בשני כתבי־יד. בשנת 2012 החלה יוזמה של חברי פורום 'אוצר החכמה' להקליד את החיבור ולהעלותו לאתר הפורום. אני זוכר את הפעילות הנמרצת במשך זמן רב, כאשר חברים רבים מתנדבים למלאכה המעניינת. איני יודע כמה אחוזים הושלמו, נראה כי הפעילות נעצרה, אך בוודאי הוקלדו מאות ערכים, ועד היום אני מוצא את עצמי לפעמים מתגלגל לאחד מערכים אלו במהלך חיפוש פרטים על דמות לא מוכרת.
תגובות
הוסף רשומת תגובה