יונתן מאיר | שלוש הרצאות על חסידות ברסלב


 

יונתן מאיר | שלוש הרצאות על חסידות ברסלב

מכון שוקן למחקר היהדות; ירושלים תשפ"ד

 

על חסידות ברסלב נכתב לא מעט, בין על דמותו של ר' נחמן עצמו ובין על משנת חסידות ברסלב. בשלוש הרצאות מאלפות ביקש יונתן מאיר להסב את תשומת הלב לשלושה נושאים מיוחדים, כפי שאפרט בהמשך. מאיר כדרכו עושה שימוש מגוון לא רק בחומרים שבדפוס אלא גם בכתבי יד ובמסמכים ארכיוניים. מראשיתה הייתה ספרות ברסלב גדושה במסרים רדיקליים שהוצנעו או צונזרו בחלקם בדפוסים, ורק העיון בכתבי יד חושף את התמונה המלאה. למשל ב'סוד רשב"י' שנדפס בתחילת ליקוטי מוהר"ן תנינא (1811) נכתב: "כי התנא הקדוש ר' שמעון הוא בחי' עיר וקדיש משמים נחית. ר"ת שמעון וכו'". כל מי שמבקר בקברו של רשב"י במירון פוגש את ראשי התיבות הללו חקוקים בשער המבנה, אך מה משמעות התוספת וכו'? ובכן, בדפוסים אחדים נוספו המילים: "ועכשיו יש נחל נובע מקור חכמה [=נחמן] וכו'". כלומר מוצבת כאן השוואה בין רשב"י למוהר"ן, אבל שוב מסתיים המשפט בקיצור הסתום וכו'. עיון בכתבי היד חושף את הטקסט השלם: "ועכשיו יש נחל נובע מקור חכמה שאפילו העיר וקדיש צריך ג"כ לקבל משם, והבן". לא בהשוואה עסקינן, כי אם בהיפוך התמונה על פיה – רשב"י צריך את ר' נחמן. והבן.

ההרצאה הראשונה עוסקת בבדידותו של ר' נחמן מברסלב. ספרות השבחים הענפה על ר' נחמן מלאה בציורים המתארים את ר' נחמן כמי שהתמודד משחר נעוריו מול מגוון ניסיונות וקשיים מרובים. גם נסיעתו לארץ ישראל אפופה ניחוח מסתורי הכרוך בתיקונים לשבתאות או בסגירת המעגל לנסיעת הבעש"ט שלא צלחה. גם הדרך להכרה בו כמנהיג הייתה רצופה מחלוקות וקשיים מבית ומחוץ. לא ארכו לו הימים והוא נפטר מתוך ייסורים בגיל 38. תלמידו הגדול והנודע ר' נתן מנמירוב הוא זה שפיתח את תורת רבו והרחיב אותה לממדים העצומים שאליה היא הגיעה. מנקודה זו נפתחת ההרצאה השנייה העוסקת בר' נתן ובעיצובה של חסידות ברסלב במאה ה־19.

ההרצאה השלישית והאחרונה מספרת על הרנסנס של חסידות ברסלב בפולין במחצית הראשונה של המאה ה־20. רנסנס זה הביא למעשה את ברסלב למעמדה המשמעותי שמאז רק הולך ומתרחב. ביטוי לכך שבראשית הרנסנס הזה לא ניתנה לו תשומת לב מוצא המחבר בספר שחיבר מרטין בובר על ר' נחמן בשנת 1906. בובר תיאר אותו כמיסטיקון היהודי האחרון שבא לחדש את דרך הבעש"ט, אך הוא תיאר אותו כבודד וכמי שאין לו המשך. אבל ממש בשעה זו, החל המהפך המשמעותי בחסידות ברסלב – פריחה חסרת תקדים ברחבי פולין. ההרצאה מתארת את נקודות ההפיכה, את התפוצה הבלתי נתפסת של כתבים וספרים של חסידות ברסלב, את הפיתוח התאולוגי ואת החששות של כמה ממשפיעי ברסלב מפני התפתחויות אלו.

ההרצאות עוסקות אפוא בשלבי ההתפתחות של ברסלב שלפני השואה. כל מה שקרה מאז, הזיקה לאורתודוקסיה, הביטויים של החסידות בישראל ובארה"ב, המתח בין שמרנות לרדיקליות, גל החזרה בתשובה הברסלבי, הרצון העז של אחדים במנהיגות של ממש (גם כאלו שקופת שרצים תלויה על צווארם), כל אלו לא נסקרים במסגרת הקונטרס, והמחבר רק רומז להם בקצרה בדברי הנעילה.

כבר הזכרתי בעבר לשבח את הרצאותיו של מאיר. גם בחוברת זו חוט של חסד משוך על השורות, וקסמו של המרצה סוחף את הקורא עמוק לנבכי נפשו של ר' נחמן ולדפי ההיסטוריה של חסידות ברסלב. שטף הקריאה ועדינות המילים הביאו אותי אפילו לסלוח על שגיאות ההקלדה הבודדות שנפלו פה ושם.

תגובות